keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Das Saksa - Futiskulttuurin kehto

BLOGI ON SIIRTYNYT OSOITTEESEEN LAAMANAAMA.COM 

Seppo Räty on väärässä. Saksa ei ole paska maa. Iso osa Saksan kaupungeista on kauniita, ainakin omalla kierolla tavallaan. Olut on halpaa, Dönerit hyviä. Kulttuuri-ihmisille löytyy museoita ja hienoja kirkkoa. Mutta etenkin urheilukulttuurin nälkäisille Saksa on taivas.

Leikitään, että nyt on lauantai. Kello on hieman yli puolenpäivän ja tänään pelataan Bundesligakierros. Ottelut alkavat tavallisesti paikallista aikaa 15:30, mutta toisin kuin Suomessa, stadioneille tai sen läheisyyteen mennään hyvissä ajoin, usein pari tuntia ennen ottelun alkua.


HSV-fanit pre-match bissellä syksyllä 2012.
Jo satoja metrejä ennen stadikkaa, futisfanit viettävät aikaansa pelkästään ottelutapahtumia varten pystytetyissä pubeissa, ostavat ehkä uuden fanihuivin myyntikojuista tai vaan valmistautuvat päivän otteluun ystäviensä seurassa. Kymmenettuhannet ihmiset valuvat hiljalleen kohti pääkallopaikkaa, omaa kotistadioniaan.

Seisomakatsomot (joita esim. Englannissa ei saa olla) täyttyvät ennen kuin joukkueet ovat edes tulleet lämmittelemään. Ensimmäiset laulut kajahtavat jo ilmoille ja seurojen fanilakanat on kiinnitetty päätykatsoihin. Tutut futisfanit moikkailevat toisiaan ja vaihtavat kuulumiset edellisen ottelun jälkeen. Olutta ja bratwurstia myydään suoraan katsomoihin ja homma toimii. Myyntikojujen ruuhkista ei ole tietoakaan ja jopa vessajonot vetävät usein hyvin.
 
Katsojat ovat usein omilla paikoillaan jo varttia ennen ottelun alkua. Jotkut saattavat vielä hakea ensimmäiselle puoliajalle täyden kylmän oluen. Joukkueet saapuvat kentälle, seurahymni kajahtaa ilmoille ja kaulaliinat nousevat pään päälle. Yhteenkuuluvuuden tunne täyttää stadionin.
Hertha Berlin -fanien tifo ennen kevään 2014 Eintracht Braunschweig -ottelun alkua
Yleisö elää vahvasti mukana läpi ottelun. Lauluvariaatioita on kymmeniä ja harvoin tulee täysin hiljaisia hetkeä. Kotijoukkueen maalien jälkeen kuuluttaja huudattaa yleisöä ja voitettujen ottelujen jälkeen koko joukkue tulee vielä kiittämään sekä juhlimaan fanipäädyn kanssa. Tätä on fanikulttuuri ja ottelutapahtumat parhaimmillaan.

Yllä olevat esimerkit eivät ole mistään tietystä kaupungista taikka seurasta. Reilun kymmenen paikan päältä nähdyn ottelun perusteella samat kuviot toistuvat joka puolella, pelattiin sitten Bundesligaa, 2.Bundesligaa taikka Regionalligaa.

Futisfanit, menkää Saksaan. Otteluliput on edullisia, matsit tasokkaita, tunnelma mahtava. Saksassa on ihmisen hyvä olla. Ja jos nainen sattuu olemaan mukana eikä futis jostain kumman syystä häntä kiinnosta, niin voi hitto, että Saksasta löytyy hyviä shoppailupaikkoja!


Lähiaikoina kirjoittelen lisää tarkempaa tietoa eri jengien kotiotteluista, lippuhankintasysteemeistä yms.Danke schön!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti