BLOGI ON SIIRTYNYT OSOITTEESEEN LAAMANAAMA.COM (PÄIVITTYY AUTOMAATTISESTI KOLMEN SEKUNNIN KULUTTUA)
Yksi mun ehdottomia suosikkikaupunkeja koko maailmassa on Hampuri. Kaupungilla on kahdet kasvot, ehkä jopa kolmetkin. On merimieshenkinen satama-alue, räiskyvä, yöelämästään ja rankasta historiastaan sekä tuhansista tarinoista kuuluisa Reeperbahn, unohtamatta tyylikästä ja jokaiselle jotain tarjoavaa keskustan aluetta. Hampurista löytyy lukuisia mahtipontisia kirkkoja sekä kaunis järvialue keskustan pohjoisosassa. Etenkään Reeperbahnin kaupunginosan ei uskoisi olevan edes samassa kaupungissa kuin Hampurin keskustan, sillä niin erilaista siellä on.
|
Reeperbahnin valoloisto. |
Tässä jutussa ei nyt kuitenkaan keskitytä kaupungin perusnähtävyyksiin, joista voit lukea voit lukea lisää esimerkiksi
täältä tai Hampurin
turistisivuilta. Tässä jutussa keskitytään Hampurin futis- ja lätkäskeneen. Ja hieno skene onkin!
FC St.Pauli
Mun saksalainen suosikkijoukkue on 2.Bundesligassa pelaava
FC St.Pauli. Kaverini kanssa päätettiin lähteä 2006 viikonloppureissulle johonkin ja arvottiin muutaman paikan välillä kohteeksi Hampuri. Kumpikaan meistä ei oltu siellä aikaisemmin käyty eikä oikeastaan koko kaupungista juurikaan tiedetty mitään. Kävin ostamassa reippaana poikana kuitenkin kirjakaupasta taskukokoisen Hampuri -pokkarin, jonka ajattelin lentokoneessa lukaista läpi. No, kirja jäi himan pöydälle, joten se niistä vinkeistä sitten. Hampurissa ristiin rastiin seikkaillessa St.Pauli astui kuvioihin juurikin Reeperbahnin huudeilla, kun kauppojen ikkunoita ja joka toisen vastaantulijalla paitoja, pipoja, lippiksiä ja käsivarsia koristivat St.Paulin pääkallologot. Mietin silloin että onpa magee juttu, tietämättä kuitenkaan silloin 3.Bundesliigassa pelanneen joukkueen historiasta sen enempää.
|
Homerkin diggaa St.Paulia. |
|
FCSP 1910. |
|
Katutaidetta kunnostuksessa olleen Millerntorin edessä. |
|
Firman auto. |
FC St.Paulin historiasta ja tarinasta voi käydä lukemassa vaikka Wikipediasta joko
suomeksi tai
englanniksi. Kiteytettynä seuran fanipohja on hyvinkin punk -henkistä ja sillä ei ole kuka olet tai mistä tulet ei ole merkitystä, kunhan et ole natsi, rasisti, fasisti tai homovastainen. St.Paulin fanit pelastivat aikanaan seuran konkurssilta ja nykyään jengi pelaa 2.Bundesligaa uusitulla Millerntorin Stadikalla aivan punaisen lyhdyn heiton päässä Reeperbahnilta. Ultrasfanit ovat myös hyvin tarkkoja ettei joukkue kaupallistu liikaa ja esimerkiksi jokainen sponsoridiili hyväksytetään ainakin osittain fanien kautta. Sateenkaariliput heiluvat pääkallolippujen kanssa sulassa sovussa katsomossa ja hasis tuoksuu siellä täällä. Sitä on FC St.Pauli. Rosoista, erilaista ja omalla tavallaan niin sympaattisen tyylikästä.
Sittemmin on tullut vierailtua niin Hampurissa kuin St.Paulin peleissäkin muutaman kerran, joten voisin vähän antaa vinkkejä, jos sisäinen vasemmistopunkkarisihipsterisi heräsi tai futisromanttisuutesi roihahti liekkeihin. Aloitetaan tärkeimmästä eli siitä kuinka saat hommattua lippusi St.Paulin matseihin. Se onnistuu helpoiten suoraan jengin
online -lipunmyynnistä. Lippujen hinnat vaihtelevat 10 eurosta 40 euroon paikasta ja vastustajastakin riippuen. H-katsomot pitkällä suoralla on kaikista kalleimmat paikat ja myös tunnelmaltaan lähimpänä katkarapuosastoa, joten suosittelen hommaamaan liput johonkin muualle, etenkin jos katsomokulttuuri kiinnostaa. Itse ostaisin liput joko S-päätyyn fanipäädyn huudeille tai G-katsomon pitkälle sivulle. Liput tulevat myyntiin muutamaa viikkoa ennen matsia ja jos olet aikaisin liikkeellä, niin saat hyvin suurella todennäköisyydellä liput. Kiimaisimmat geimit toki myydään loppuun hyvinkin nopeasti, joten nopeus on valttia tässäkin hommassa.
|
Matsitunnelmia vuodelta 2008. 2.Bulin matsi St.Pauli - Augsburg. |
Ennen matsia ja matsien jälkeen kannattaa tutustua Millerntor Stadionin ympäristöön. DOM -tivoli haisee pestylle rahalle ja orjatyölle, mutta on loistava paikka ottaa pre game -tuopit tai hehkuviinit. Jos sataa tai ei muuten vaan hotsita olla ulkona, niin sekä pohjois- että eteläpuolelta Stadionia löytyy "viehättäviä" St.Paulin futispubeja, joissa kaulaliinat ja joukkuekuvat roikkuvat seinillä, tupakansavu täyttää ilman ja Keith Richardsin ja Andy McCoyn näköiset jätkät vetää bisseä St.Paulin paidat päällä. Das ist Lutuur!
|
St.paulilaista menoa fanipubin terassilla. Vanha punkkari vetää Misfits -rotsissaan pari biisiä. |
|
DOM huvipuisto. Reeperbahnin alussa ihan Millerntor Stadionin vieressä. |
|
Rikollisuudelta ja pestyltä rahalta haiseva tivoli usvan peitossa. |
|
Ehkä 20 neliön futispubi Millerntorin pohjoispuolella. Tunnelmallinen fiilis. Jos diggaa. |
Uusitun
Millerntor -stadionin tai Reeperbahnin
fanikaupasta löytyy kaikkea kivaa itselle ja tuliaiseksi koko suvulle ja mikä tärkeintä, paikallista Astra -bisseä tulee käteen katsomossa koko ajan. Pelien alussa jengit tulevat kentälle AC/DC:n Hells Bellsin
soidessa ja jos ei tuossa vaiheessa tule nouse karvat pystyyn niin on joko posliini tai kuuro. Kun kerran on käynyt St.Paulin matsissa, harva enää ihmettelee minkä takia joukkue on niin suosittu ympäri maailmaa. Seuran tarina ja ideologia yhdistää ihmiset missä päin maailmaa tahansa. Esimerkiksi Jere Karalahti tykkäsi Hampurin vuosinaan käydä St.Paulin peleissä tunnelman takia sekä myös sen vuoksi, että Millerntorilla ketään ei kiinnostanut hänen menneisyytensä - samoja ongelmia on siellä niin monella muullakin. Älkää kuitenkaan ymmärtäkö väärin, ei koko St.Paulin kaupunginosa tai kaikki seuran fanit ole heroniinipiikki kädessä käveleviä markrentoneita. FC St.Paulin matsien tunnelma täytyy nähdä ja kokea itse, jotta sen täysin ymmärtää.
|
Maailman kaunein olutlogo - Astra. |
HSV
Siinä missä Reeperbahnin ympäristössä Hampuri on St.Paulin väriä tunnustaen ruskea, on se toisaalla sini-valko-punainen.
HSV on menestykseltään Hampurin ykkösjoukkue ja myös ainoa saksalaisseura, joka ei ole koskaan pudonnut Bundesligasta, vaikka se esimerkiksi kaudella 2013-2014 olikin hyvin lähellä. 51 vuotta pääsarjassa pelannut HSV on viime aikoina tunnettu jatkuvana alisuorittaja, joka vaihtaa valmentajaa kuin Vesa Keskinen brasialaista tyttöystävää.
Vaikka St.Paulin miehiä olenkin, ei mulla ole HSV:tä vastaan mitään vihasuhdetta, koska se olisi näin etäfanina lähinnä naurettavaa pelleilyä. Ymmärrän toki, että syntyperäisillä hampurilaisilla saattaa olla eri taustat ja meiningit. HSV on tietyllä tavalla FCSP:n vastakohta. Seura on iso ja menestynyt, ja sillä on aivan erilaiset resurssit menestyä kuin St.Paulilla, vaikka HSV:kin on viime vuosinä kärsinyt taloudellista ongelmista.
Itse olen nähnyt paikan päällä
Imtech Arenalla yhden HSV:n matsin, kylmänä ja tuulisenä marraskuisena päivänä 2012. Ilma oli hyytyvä eikä vastustaja Mainz millään mittarilla HSV:n sykähdyttävin vastus, mutta siitäkin huolimatta etenkin päädyn sekä yläkaarteen fanikatsomoissa vallitsi hyvä tunnelma. Liput matseihin on helpointa hankkia
HSV:n onlineshopista ja jos haluaa päästä saksalaisen fanimeiningin ytimeen, niin parhaat mestat on Nord Tribüneen päädyn A-katsomoihin, kulman 22C -seisomakatsomoon tai ainakin lähelle niitä. Itse istuin 28 B -katsomossa, josta pelin hyvin, mutta vastakkaisella puolella meno olisi ollut huomattavasti railakkaampaa.
|
HSV:n Imtech Arena reilu tunti ennen matsin alkua. |
|
Tylsän ja huonotasoisen Mainz -matsin ainoa maali. |
Imtech Arena sijaitsee, niinkuin suurin osa nykypäivän stadioneista, keskustan ulkopuolella. Keskustasta tullessa kannattaa jäädä junasta Stellingen asemalla ja joko kävellä reilun kilometrin matka Stadikalle tai mennä shuttle -bussilla. Tässä vielä viralliset
ohjeet niin kukaan ei voi mua syyttää, ettei löytänyt perille. Juna-aseman vieressä ja kävelyreitin varrella on myös parhaat matsibissejen nauttimispaikat. Ja toki stadionilla on kaljahanat selässä kulkevaa myyjää joka puolella, jotka miellellään tarjoavat olutta janoisille about neljän euron kappalehintaan.
|
Polizeit kytiksellä. |
|
Imtech Arena |
Hamburg Freezers
Imtech Arenan vieressä komeilee jättimäinen
O2 World -arena, joka muistuttaa kovasti Helsingin Hartwall Arenaa. Jäljet johtavat Hjallis Harkimoon, joka oli mukana rakennuttamassa Arenaa sekä luomassa
Hamburg Freezersiä. Freezers perustettiin vasta vuonna 2002, joten aika muovinen historia jengillä on. 12 vuodessa kannattajakulttuuri on kuitenkin kehittynyt suuresti ja yhden otannan perusteella samaiselta marraskuulta 2012, tunnelma pelissä oli taattua saksalaista laatua. Laulut alkoivat puolisen tuntia ennene peliä, alkushow veti vertoja pyrotekniikaltaan Rammsteinin keikalle ja istumapaikat muuttuivat seisomapaikaksi monta kertaa ottelun aikana. Ja tähän lähti mukaan koko halli. Hienon näköistä ja kuuloista. Paikallisen kendoliiga DEL:in taso ei vauhdiltaan tai taitotasoltaan pärjää kotoisalle Liigalle, mutta ihan viihdyttävää hokia tuolla pelataan joka tapauksessa. Eikä sinne paikallisetkaan pelkästään peliä mene katsomaan vaan juomaan, laulamaan ja pitämään hauskaa kavereiden kanssa. Jos Hampurin reissulla osuu Freezersin peli aikatauluihin, niin käy ihmeessä tutkailemassa meininki. Liput peleihin saat iisisti
täältä.
|
Alkushow. |
|
Köyhän miehen Rammstein. |
|
10 minuuttia matsin jälkeen. Juuri kukaan ei lähtenyt summerin soitua kotiin vaan halli taputti Freezersin takaisin jäälle. Pelaajat huudattvat yleisöä perus runkosarjamatsin jälkeen vielä hetken aikaa. |
Jos suunnittelette futismatkaa Saksaan, niin Hampuriin on Suomesta katsoen lyhin matka ja viikonlopun aikana on helppo katsoa ainakin pari futispeliä, kun lähistöllä on myös Bremen sekä Hannover. Finnair lentää sinne päivittäin ja lennot maksaa 140-200 euroa. Saksalainen urheilukulttuuri on parasta paikan päällä.
Facebook:
laamanaaman maailma
Twitter:
Laamanaama
Instagram:
laamanaamaofficial
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti