BLOGI ON SIIRTYNYT OSOITTEESEEN LAAMANAAMA.COM
Ei siinä mennytkään kuin kolme ja puoli viikkoa, että paranin flunssasta. Mitä nää nykypäivän pöpöt oikein on, kun turkkilaisista basaarimyyjistäkin pääsee helpommin eroon kuin flunssapöpöstä? Tauti ei edes ollut mikään jalat alta vievä, vaan sellainen pitkittynyt perusfluu mikä kuitenkin vie voimat, eikä esimerkiksi treenaamista kannata edes yrittää. No, nyt homma alkaa olemaan taudin osalta taputeltu ja pääsee tekemään sitä mistä saa kicksit eli treenaamaan. Jos ihmettelette taivaalle katsoessa, että mikä siellä ihan pilvien rajassa näkyy, niin se on mun treenimotivaatio.
Pahin virhe melkein kuukauden pakollisen tauon jälkeen olisi jatkaa siitä mihin ennen jäi. Eli ainakaan seuraavaan kahteen viikkoon en ole tekemässä mitään killeritreenejä niinkuin kesällä, vaan nyt lähdetään ihan iisisti liikkeelle. 2-3 salitreeniä viikkoon, mutta pienillä painoilla ja 10-15 toistolla. Eli periaatteessa aika aloittevan kuntosalitreenaajan ohjelman mukaan. Se tuo hyvää vaihtelua treenaamiseen muutenkin, kun yleensä tulee tehtyä 6-8 toiston sarjoja vähän isommilla raudoilla eikä heti vedä itteensä ja niitä kadonneita lihaksia piippuun. Ja aerobiset sporttailut tehdään sykealueiden mukaan, kun on senkin seuraamiseen tullut hommattua uudet lelut.
Edellinen sykemittari tipahti vessan lattialle kuin teinityttö eron jälkeen ja nyt sain hommattua uuden tilalle. Pähkäilin muutaman eri mallin välillä ja päädyin Polarin RCX3:seen. Oon testaillut sekä Polarin että Suunnon mittareita vuosien varrella ja jotenkin olen päätynyt enemmän Polarin mieheks. Käyttöjärjestelmä on helpompi ja Polar on kuitenkin sykemittauksen edelläkävijä. Tuo RCX3 -mittari on hinta/laatusuhteetaan mun tarpeisiin paras ja se sisältää juuri ne ominaisuudet mitä itse eniten tarvitsen. Sykerajat, kuntotestin, treenipalautteen sekä juoksuun ja pyöräilyyn suunnitellun treenimaailman. En tarvitse mitään markkinoiden uusimpia ja kalleimpia laitteita, joten tuolla vähän perusmittaria monipuolisemmalla kellolla lähdetään jurnuttamaan.
Polarin kuntotesti on hyvä tehdä 1-2 kuukauden välein ja aina ennen uuden mittarin käyttöönottoa, koska se mittaa lähtötason lisäksi myös oikeat sykealueet. Kuntotesti mittaa aerobisen kunnon viiden minuutin lepotilassa tehdyn testin aikana. Sun täytyy määritellä mittariin omat tiedot, aktiivisuustasosi ja tämän jälkeen vain maata paikallasi ja relata. Helppo homma. Mittausta ei kannata tehdä jos on juuri urheillut, sillä se vaikuttaa mittaustulokseen. Itse huomasin että tauon aikana mun leposyke oli korkeampi kuin ennen (nyt n.60, normaalisti 45-50), mutta kuntotaso oli kuitenkin pysynyt kondiksessa. Tulokseksi saatava Polar OwnIndex -lukema kertoo maksimaalisen hapenottokyvyn ja mulle tuli tulokseksi 57, joka tarkoitti mittarin mukaan huippua. Nosti vähän fiilistä sekin. Ehkei tässä sittenkään ihan keräilyerissä olla!
Polarin sykerajoista sen verran, että mittari määrittää sulle kuntotestin jälkeen viiteen osaan jaetut SportZonet. Niitä seuraamalla pääsee paremmin tavoitteisiin, oli sitten kyseessä painonpudotus tai vauhtikestävyyden parantaminen. Jokaisella ihmisellä on omat leposykkeensä, maksimisykkeensä sekä aerobiset ja anerobiset kynnyksensä ja tuon testin avulla mittari osaa laskea sinulle oikeansuuntaiset sykealuee. Lyhyesti aerobinen alue tarkoittaa sitä, että tunnet olevasi hengästynyt ja maitohappoa tulee lihaksiin, mutta homma on vielä kivaa ja saattaa vielä hymyilyttääkin, kun taas anaerobisella alueella liikkuessa maitohapot on ottaneet vallan ja vaikka yrität miettiä kivoja asioita, niin itkettää. Noin niinkun vertauskuvainnollisesti.
Hyvin pelkistetysti painonpudotuksen yhteydessä on tärkeää, että sykkeet ovat ns. rasvaa polttavalla alueella, eli tällöin tulisi liikkua matalalla sykkeellä mahdollisimman pitkään. Peruskestävyyttä harjoitellessa sykkeiden tulisi olla n. 70-85 prosenttia omasta maksimisykkeestä ja vauhtikestävyyttä treenatessa sykkeet saavatkin olla ylärajan tuntumassa. Sydän ja kroppa tykkäävät, että ne saavat erilaisia ärsykkeitä, joten vaikka treenaisitkin jotain tiettyä tavoitetta varten niin kannattaa muistaa tehdä vähän erilaisia treenejä jolloin kuntokin kasvaa nopeammin. Sen takia esimerkiksi intervallitreenaus on erittäin hyväksi kuntoa kasvattavaksi treeniksi.
Hoituu se treenaminen ilman mittariakin, mutta fakta on että siitä saa enemmän irti, kun liikkuu oikeilla sykealueilla ja osaa vähän seurata missä mennään. Ja valinnan varaahan riittää, kun viime aikoina sykemittarien kilpailijoiksi on tullut esimerkiksi Samsungin GearFit -älykellot.
Mutta nyt treenin pariin. Huikee fiilis!
Facebook: laamanaaman maailma
Twitter: Laamanaama
Instagram: laamanaamaofficial
Blogissa matkustellaan, urheillaan ja pyritään elämään mahdollisimman kivaa elämää. Hyppää mukaan Laamanaaman maailmaan! Ota yhteyttä: tero.laamanen(at)gmail.com
torstai 2. lokakuuta 2014
Uusi sykemittari ranteeseen ja takaisin treenin makuun.
Tunnisteet:
GearFit,
kuntotesti,
Polar Electro,
Polar RCX3,
Samsung,
Suunto,
sykealueet,
sykemittari,
sykkeenmittaus,
treenaaminen,
Treeni
Blogissa seikkaillaan maailmalla niin auringon kuin futiksenkin perässä. Välillä myös treenivinkkejä ja kaikkea mitä mieleen tulee.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti