lauantai 22. elokuuta 2015

Pakettimatkailun plussat ja miinukset

BLOGI ON SIIRTYNYT OSOITTEESEEN LAAMANAAMA.COM (SIIRTYY AUTOMAATTISESTI 3 SEKUNNIN KULUTTUA)

Twitterin matkachatissa keskusteltiin pakettimatkailusta ja siihen liittyvistä asioista mikä sai mut kirjoittamaan tämän jutun. Jotkut ovat saattaneetkin lukaistakin mun viime syksyisen Lefkas -postauksen, jossa ironiseen sävyyn tuon esiin pakettimatkojen kliseitä ja huonoimpia puolia. Mutta onko pakettimatkailu aina suomijunttien kokoontumisajoja, noloja tilanteita ja myötähäpeää? No ei todellakaan! Tässä seuraavaksi käyn läpi omia kokemuksia pakettimatkailusta ja sen plussista sekä miinuksista.

Helppous:

Pakettimatkat ovat matkaajalle helppoja, kun reissun varauksen jälkeen ei periaatteessa tarvitse huolehtia kuin siitä, että tulee kentälle ajoissa ja löytää koneeseen. Tämän jälkeen on aina opas tai matkanjohtaja neuvomassa ja auttamassa, jos tarvis niin vaatii. Lisäksi sairastapausten tai muiden ikävien yllätysten tapahtuessa apu on aina lähellä. Joten jos et ole seikkailunhaluinen tai haluat muuten vaan lomailla stressittömästi, niin valmismatkat on sinua varten.

Hintahommat:

Usein pakettimatkoja pidetään hieman kalliimpina kuin omatoimisia reissuja, mutta asia ei aina ole näin mustavalkoinen. Matkan hinta riippuu täysin matkustusajankohdasta sekä kohteesta, sillä esimerkiksi elokuun puolivälin jälkeen matkojen hinnat tippuvat koulujen alkamisen jälkeen selkeästi. Tosin joihinkin kohteisiin (esim. Kanariansaaret) ei pääse järkevästi ilman matkatoimiston kautta tehtyä varausta.

Milloin sitten kannattaa valita omatoiminen matka pakettimatkan sijaan? Olen sitä mieltä, että jos olet matkalla Aasiaan, niin silloin suosittelen lämpimästi omatoimista reissua, sillä lento+hotelli -paketit saattavat olla jopa kaksinkertaisia verrattuna omatoimiseen reissuun. Ja kun kerta matkustat kauas, niin haluat ehkä nähdä muutakin kuin sen yhden ja ainoan hotellin kahden viikon reissulla? Kiertäminen kannattaa, sillä sen lisäksi että näet enemmän, tuntuu matka usein myös pidemmältä kun kaupunki, ranta tai ainakin maisemat vaihtuvat. Ja kannattaa huomioida, että Aasian sisäiset lennot ovat edullisia, joten maan vaihtuminen kesken loman ei ole huono idea sekään. Ja muista, että joka maassa on kymmeniä ja satoja mielenkiintoisia paikkoja, joihin ei pakettimatkalla pääse!

Pakettimatkalla tämäkin Pulau Besarin paratiisisaari Malesiassa olisi jäänyt näkemättä.
Itsehän teen vuodessa pari-kolme futisreissua yleensä Saksaan ja nuo reissut ovat myös sellaisia, että ne kannattaa tehdä omatoimisesti. Poikkeuksena ehkä Englannin Valioliigan huippuottelut, joihin lippujen saaminen voi olla välillä mahdotonta ilman välittäjää.

Futisreissuille Saksaan pääsee näppärästi omatoimisesti.

Retket:

Olennainen osa pakettimatkoja on retket matkakohteessa. Retkiä on monenlaisia, mutta ainakaan itse en pidä niistä juurikaan, sillä tällöin olet sidottu aikatauluihin ja mulle matkailuun kuuluu tietynlainen vapaus ja aikatauluttomuus. Okei, saat tietoa paikoista Suomeksi ja varmasti jotain sellaista irti mitä muuten et saisi,mutta usein matkatoimistot vetävät näissäkin vähän välistä, joten mikset vuokraisi autoa tai skootteria, tai lähtisi esimerkiksi saarihyppelyristeilylle omin päin?


Pulau Tiomanin viidakkoon uskalsi ilman oppaitakin.
Joissain matkakohteissa tietysti retket voivat olla sellaisia, joihin ei omin päin edes kannata lähteä. Tälläisiä on esimerkiksi vaellukset vuoristoissa tai viidakossa. Kenelläkään ei ole hauskaa jos telot itsesi tai eksyt, joten järki kannattaa näissäkin hommissa olla mukana.

Lefkas oli kiva!
Itse teen enemmän omatoimisia reissuja, koska diggaan tutkailla hotelleja, kohteita ja kaikkea matkailun ympärille kuuluvia juttuja. Mutta pakettimatkat on mulle hyvä vaihtoehto silloin, kun reissuun pääsee halvalla tai jos kyseessä on joku spesiaalijuttu. Ensin mainittu olikin syy minkä takia varasin syyskuun ekalle viikolle reissun Pohjois-Kreikkaan Thassoksen saarelle. Siitä lisää sitten reissun jälkeen blogissa ja kuvamateriaalia reissun aikana etenkin Laamanaaman maailma - Facebook sivuilla sekä mun Instagrammissa.

Kaikkea hyvää!

-Laamanaama
Bloglovin
2 kommenttia:

 1. Mä lähdin viimeksi Aasiaan periaatteessa pakettimatkalle, mutta otettiin siis pelkät lennot Vietnamiin. Maksoivat 499eur ("äkkilähtönä" eli lähtö reilun viikon päästä varauksesta) ja olivat yhdellä pompulla perille parhaaseen mahdolliseen aikaan, eli tosi hyvä diili. Muuten sitten mentiinkin omatoimisesti...

  Musta on hassua, kun useampikin ihminen on kommentoinut, että esim vuoristovaellukselle kannattaa ottaa opas turvallisuuden takia. Ei se vuoristovaellus ole sen kummallisempaa kuin Lapissa vaellus, jos on järki kädessä, ja ei kai kukaan Lappiin ottaisi opasta. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli tuossa mielessä vaativammat vuoristohommat, niinkuin esim. Kota Kinabalun yön yli vaellus Borneossa. Mutta ei päiväsaikaan ja normaaliolosuhteissa oppaita tarvitsee kunhan ei ala leikkimään Indiana Jonesia :)

   Poista