maanantai 24. elokuuta 2015

Kolmas Stadin Derby puolueettomin espoolaissilmin

BLOGI ON SIIRTYNYT OSOITTEESEEN LAAMANAAMA.COM (SIIRTYY AUTOMAATTISESTI 3 SEKUNNIN KULUTTUA)

Niinkuin jotkut on saattanut jo huomatakin, niin futismatkailu on erittäin lähellä sydäntäni ja koska seuraava reissu Suomen rajojen ulkopuolelle pyöreän pallon perässä on vasta keväällä, niin ajattelin ottaa tarkempaan syyniin Veikkausliigan mielenkiintoisimman ja lutuurisimman otteluparin. 24.8 pelattiin kauden kolmas ja viimeinen Stadin Derby eli Helsingin paikallisottelu HJK:n ja Veikkausliigaan täksi kaudeksi nousseen HIFK:n välillä. Kauden kaksi edellistä kohtaamista olivat molemmat päättyneet sopuisasti 1-1, joten kolmanteen otteluun riitti panosta kentällä sekä katsomossa.

Aikaisemmat matsit olivat ylittäneet uutiskynnyksen myös keski-eurooppalaishenkisen tunnelman sekä soihduttamisen takia ja jälkimmäinenhän ei tietenkään ole Suomessa sakkojen uhalla sallittua. Tämän vuoksi poliiseja hauvoineen ja heppoineen olikin stadionin nurkilla normaalia enemmän, ettei kukaan vain pystyisi tuomaan soihtuja mestoille. HJK:n fanipääty kuitenkin tässä onnistui ja en usko, että Sonera Stadionilla oli ketään muita kuin Palloliiton edustajia ketä tämä harmitti, sen verran paljon ainakin kännykkäkamerat joka puolella ennen ottelua sytytettyä soihtua kuvasi. Kysymys kuuluukin, että eikö soihdutukset voisi sallia, jos niistä sovitaan etukäteen tai lupa annettaisiin jollekin katsomonosalle?

Onko soihduttaminen oikeasti keneltäkään mitään pois?
No Pyro, No Party.
Halusin valmistautua matsiin vähän samalla lailla kuin jos olisin Saksassa katsomassa paikallista futista eli ottamalla lähibaarissa pari bisseä ja mennä hyvissä ajoin stadikalle katselemaan viboja. Päätin hakea lähikaupasta frendejä odotellessa yhden käsikaljan ja nautiskella sitä stadikan läheisyydessä tutkaillen samalla paikalle saapuvia faneja ja poliisien armeijaa. Saavuin sopivasti tonteille kun Klubifanien marssi alkoi rokkimäkin kulmilta, mutta loppujen lopuksi yllättävän pieni määrä porukkaa marssille osallistui. Ääntä kuitenkin lähti kivasti ja ensimmäiset paukkupommit räjähtivät. Paikalle vahingossa eksyneiden ilmeet olivat näkemisen arvoiset ja monille taisi tulla yllätyksenä koko matsi. Ei ihan normi Veikkausliigan maanantai-peli.

Klubifanien marssi sujui rauhallisesti poliisien valvovan silmän alla.
Manskulla oleva kuppainen Karhuministeri on toiminut pre-match paikkana joskus myös Huuhkajien matsia ennen, joten se sai kelvata tälläkin kertaa. Neloskarhu 4,50 € ja eikun kohti Sonskia. Toisin kuin ulkomailla, niin tällä kertaa ei tullut käytyä huiviostoksilla, koska en varsinaisesti osaa kannattaa kumpaakaan stadilaisjengiä enkä näe huiville käyttöä. Valitsimme mielekkäämmän vaihtoehdon ja suuntasimme aina niin edullisille stadionolueille kevyeeseen 7 euron kappalehintaan. Liput loppuunmyytyyn matsiin oli hommattu aurinkoiseen itäkatsomoon ja koska emme pitäneet kiirettä katsomoon siirtymisen kanssa ei meillä ollut enää saumoja vierekkäisiin istumapaikkoihin. Tämähän ei kuitenkaan haitannut, vaan otimme seisomapaikat HJK-päädyn puoleisen sivukatsomon yläriviltä, josta pystyi yhdistämään monta asiaa: futiksen, auringon ja fanipäätyjen seuraamisen.


Klubipäädyn vakuuttavaa menoa.
Matsin pelilliseen analyysiin en sen kummemmin pureudu vaan sen tehkööt alan ammattilaiset. Joka tapauksessa ensimmäisellä puoliajalla nähtiin yksi maali, kun Formose Mendy vei Klubin 1-0 johtoon komealla chipillä 38. minuutin jälkeen. Eka jakso oli pelillisesti jopa hieman tylsä, mutta johtomaali kuitenkin avasi peliä enemmän. Klubin avausmaalin jälkeen oli taas pyrojen aika, mutta tällä kertaa hieman laimeammin kuin ennen peliä.

1-0 taululle ja saa savuttaa.
Kaikki ei päässyt loppuunmyytyyn Derbyyn.
58.minuutilla HIFK tuli tasoihin Jukka Sinisalon maalilla ja vieraspääty sekosi. Maaleja ei kuitenkaan nähty enempää vaikka puolittaisia mestoja oli molemmilla ja näin ollen Stadin herruus Veikkausliigassa jäi kolmen tasurin myötä ratkaisematta. Näin puolueettomin silmin lukemat kentällä olivat oikeutetut ja samaa voi sanoa myös faneista. HJK-faneja oli stadikalla luonnollisesti enemmän, mutta Stadin Kingit olivat ehkä hieman isommalla köörillä täyttäneet oman päätynsä. Molempien jengien fanit pitivät loistavaa meteliä ja yhtään hiljaista hetkeä ei tullut. Chanttivariaatioita oli monia ja porukka viihtyi. Tunnelmaa oli kuin Saksan Bundesligassa, mutta toki pienoiskoossa.

HIFK:n pääty pisti näyttävästi kampoihin.
Ilman Palloliiton naurettavia uhkailuja sakoista ja tyhjille katsomoille pelaamisesta olisi katsomossa nähty varmasti vieläkin parempaa menoa. Mutta kyllä näihin peleihin joka tapauksessa ennemmin menee kuin panoksettomiin rahastushöntsiin. Lutuuripisteet 8/10.
Ensi kaudella uudestaan, futiskulttuurin vuoksi.Sinä olet jalkapallokulttuuri.
 -Laamanaama

Facebook
Twitter
Instagram 
Bloglovin  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti