keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Riika ja Jurmala - Latvian kauniit helmet

BLOGI ON SIIRTYNYT OSOITTEESEEN LAAMANAAMA.COM (SIIRTYY AUTOMAATTISESTI KOLMEN SEKUNNIN KULUTTUA)

Terkkuja Latviasta!

Kesän ensimmäinen ja näillä näkymin ainoa ulkomaanreissu suuntautui Latviaan, maahan jossa en ollut aikaisemmin käynyt, mutta mistä olin kuullut paljon hyvää. Pakko kyllä ihmetellä, että miksei maa ole enempää suomalaisten suosiossa, sillä sinne lentää reilussa tunnissa, hintataso on edullinen ja näkemistä sekä tekemistä riittää muutaman päivän reissulle. Meidän lennot ja neljän tähden hotelli maksoivat 190 euroa naamaa kohti ja maisemia katsoessa olisi voinut luulla olleensa pidempänäkin Suomesta kuin vaivaiset vajaat 400 kilometriä. Tästä kiitos Latvian Pekka Poudalle, joka oli loihtinut kivat kesäsäät!
Vanhan kaupungin väriloistoa.
Suomesta pääsee lentämällä Riikaan sekä Finnairilla, että Air Balticilla useita kertoja päivässä. Lentojen hinnat ei tosiaan päätä huimaa ja näissäkin pätee sama sääntö kuin muissakin lennoissa eli miten aiemmin ne varaat, yleensä sitä edullisimmin ne saat. Riikan lentoasema sijaitsee reilun 10 kilometrin päässä vanhasta kaupungista ja edullisimmin sinne pääset paikallisbussilla numero 22, joka lähtee lentokentän parkkipaikan vierestä. Lippu maksaa kohtuulliset 1,30 €. Taksilla matkaaminen on toki nopeampaa eikä niidenkään hinnoista mee konkurssiin.

Avokkini ja puolen vuoden ikäinen tyttöni lähdettiin reissuun avoimin mielin sen kummemmin suunnittelematta tarkempaa päiväohjelmaa ja kierreltiin kaupunkia fiilispohjalta. Itse ajattelin, että kaupungista tulisi mieleen jollain lailla Tallinna, mutta Riika meni kyllä heittämällä ohi. Ennemmin vertaisin sitä Prahaan eikä lempinimi Baltian Pariisikaan ihan harhaanjohtava nimitys ole.

Hotellimme Wellton Centra sijaitsi ihan vanhan kaupungin ytimessä St.Peters -kirkon vieressä, josta oli helppo lähteä kiertelemään niin vanhan kaupungin mukulakiviä (hiton mukavaa rattaiden kanssa!), puistoalueita kuin keskustaakin. Niinkuin aina vanhan kaupungin alueilla, myös Riiassa vanha kaupunki on täynnä ravintoloita, terasseja sekä matkamuistomyymälöitä. Onhan noissa kapeissa kaduissa ja vanhoissa rakennuksissa oma viehätyksensä, mutta näillä alueilla on hinnatkin korkeammat. Riian hintatasossa se ei tosin juurikaan haittaa, kun ruoat on paikasta riippuen 20-50 % Suomea edullisemmat ja esimerkiksi puolen litran oluesta maksat täällä maksimissaan viisi euroa, yleensä 2,50-3,50.


Doma Laukums -tori.
Vanhan kaupungin ja Riian uudemman keskustan väliin jää kolme kivaa puistoa (Esplanade, Vermanes Garden sekä Bastejkalns), joissa voi hengailla nätillä säällä vaikka jätskiä syöden. Pääseepä tuolla myös vaikka jokiristeilylle pienillä ja omaperäisillä laivoilla. Puistojen koillispuolella sijaitsevassa varsinaisessa keskustassa voi ihastella arkkitehtuuria, kierrellä kauppoja tai esimerkiksi pälyillä maisemia joko kauppakeskus Galerija Rigan kahdeksannen kerroksen Riga Terracelta tai Radisson Blue hotellin Sky Barista. Mutta se Riiasta, jokainen etsikööt omat juttunsa mitä siellä haluaa tehdä, joka tapauksessa suosittelen siellä käymään etenkin kesäaikaan. Viehättävä, kompakti ja kiva kaupunki kaiken kaikkiaan!
Hotellihuoneen ikkunasta näkyi kirkkoja koko rahalla.
Vanhan kaupungin mukulakivet ja lastenraattaat. Voittamaton yhdistelmä!

Näillä purkeilla risteillään City Canalissa.
Riga Terracelta kuvattu näköala. Reissun ainoat pilviset hetket osui tähän.
Bastejkalns -puiston kanaali.
Vanhan kaupungin tunnelmaa.

Jurmala - Baltian rantaparatiisi

Noin puolen tunnin junamatkan päässä Riiasta sijaitsee Jurmalan merenrantakaupunki, joka on ollut suosittu rantaloma- ja kylpyläkohde jo jostain 1900-luvun alkuajoista. Huviloistaan ja 30 (!) kilometriä pitkästä hiekkarannastaan tunnettu Jurmala on ehdottomasti sellainen kohde, jonne jokaisen Riiassa kävijän tulisi matkustaa kelien salliessa. Järkevintä on ostaa reilun euron hintainen junalippu Majoriin saakka, hypätä siellä vanhan liiton junasta ja kävellä Jumas Iela -kävelykatua pitkin päästä päähän. Kadulla sijaitsee lähestulkoon kaikki ravintolat, kahvilat ja kaupat rantaravintoloita lukuunottamatta. Rannalle on matkaa muutama sata metriä ja sinne saavuttaessa tekee mieli katsoa Google Mapsista, että ollaanko saletisti muka Baltiassa, sillä hiekka on pehmeää ja kultaisen väristä kuin Välimeren lomakohteissa. Kyllä on nättiä!
Vanhan liiton junassa oli meininkiä!
Jomas Iela kävelykatu.


Jurmalan rannoilla kelpaa lekotella.
Itse olin sen verran kermaperse, etten käynyt uimassa, mutta nekään hullut, jotka vielä kesäkuussa viileään Itämereen uskalsivat eivät siellä pitkään viihtyneet. Ranta syvenee hitaasti, joten se sopii hyvin myös lapsille ja auringonoton sekä uinnin lomassa voi käydä rantaravintoloissa virkistäytymässä.
No Wi-Fi!
Jurmalan huviloita.
Hotellitarjonta Jurmalassa on hieman tyyriimpää kuin Riiassa, mutta yksi hyvä vaihtoehto on asunnon tai huvilan vuokraaminen etenkin jos sattuu olemaan reissussa isommalla köörillä.

Latviaa voi suositella matkakohteeksi kenelle vain. Lokaalit puhuvat etenkin turistipaikoissa hyvää englantia ja homma toimii niinkuin pitääkin. Miinuspuolena Latviassa on luottokorttihuijaukset, joten on järkevintä maksaa etenkin baareissa ostoksensa käteisellä. Maalaisjärjen kun pitää mukana niin ei tule pettymyksiä.

Just beer.

#viihtyy
Loppuun vielä kiitokset paikallisopas Hannalle, jolta saatiin hyviä käytännön vinkkejä ennen reissua!

-Laamanaama

Lisää reissukuvia yms. juttuja alla olevista someiluista:

Facebook
Twitter
Instagram
Follow

   


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti