perjantai 14. marraskuuta 2014

Matkavinkkejä Thaimaan ja Malesian paratiisisaarille

BLOGI ON SIIRTYNYT OSOITTEESEEN LAAMANAAMA.COM (SIIRTYY AUTOMAATTISESTI KOLMEN SEKUNNIN KULUTTUA)

Syksy ja pimeys saapuu ja kaikkia ahdistaa. Tai jos ei ahdista, niin ainakin tekee mieli ahdistua. Tai jos ei tee mieli ahdistua, niin tekee ainakin mieli lähteä katsomaan aurinkoa ja uittamaan varpaita meriveteen. Suomessa kun aurinko kun tuntuu olevan lomalla lokakuusta maaliskuuhun eikä merivedessä varpaiden uittaminen talviaikaan ole kovinkaan fiksua. Moni pakkaa Speedonsa ja bikininsä suunnatakseen kaukomaille ja iso osa näistä matkaajista ottaa suunnakseen Kaakkois-Aasian.

Ajattelin vähän kirjoitella matkavinkkejä ja kokemuksia suosituimpiin Kaakkois-Aasian maihin,  Thaimaahan ja Malesiaan. Itse en pidä megamassaturistikohteista enkä etsi lomalta bailumeininkejä, joten en osaa antaa vinkkejä esim. Phuketiin tai Pattayalle. Sellaisen puolueellisen vinkin voisin noihin liittyen antaa: Älä nyt sinne ainakaan mene! Keskityn massakohteiden sijaan pienempiin saariin, mitkä eivät ehkä ole vielä ihan jokaisen sergein ja muiden turistien tiedossa.

Thaimaa

En voi sanoa pitäväni itseäni minään Thaimaan asiantuntijana enkä myöskään fanina, joka palaisi sinne vuosi vuoden jälkeen. Oon pyörinyt siellä ainoastaan eteläosassa, joten vinkit tulevat vain sille alueelle. Isoista massaturismikohteista oon käynyt Phuketin lisäksi Krabilla sekä Koh Lantalla omatoimireissuilla. Näistä viimeksi mainittu oli ehdottomasti se kaikista "aidoin" ja rauhallisin mesta, jonne voisi mennä joskus uudestaankin. Hyvänä vinkkinä sanoisin, että kannattaakin ottaa lennot jonnekin kyseisistä paikoista ja suunnata sitten kohti pieniä paratiisisaaria, joihin pääsee veneillä isommista kohteista.

Yksi paikka johon ihastuin viimeisellä Thaimaan tourilla oli Koh Yao Noi, joka sijaitsee puolimatkassa Phuketia ja Krabia, tunnin venematkan päässä molemmista. Saari on todella rauhallinen, joten jos tarkoituksenasi on nauttia auringosta, maisemista sekä kiireettömästä hengailusta, voisi Koh Yao Noi olla hyvä vaihtoehto. Saarelta löytyy majoituksia jokaisen tarpeeseen ja lompakolle, on sekä kalliita resortteja että halpoja bungaloweja. Resorteissa hintaan usein kuuluu myös kaikki ruoat, sillä niiden lähellä ei välttämättä ole mitään muita ruokapaikkoja.

Koh Yao Noi - pala rauhaa Phuketin ja Krabin puolivälissä.
Saaren parhaat rannan ovat itä- sekä länsipuolella saarta. Majoituimme itse saaren itäpuolelle, josta löytyi muutaman hotellin lisäksi kävelymatkan päästä ravintoloita sekä näköalapaikka. Paljon muuta siellä ei ollutkaan eikä ollut tarvistakaan. Bungalowista vuokrasimme kanootin, jolla oli kiva käydä horisontissa näkyneellä autiolla saarella ihmettelemässä. Ei paljon stressi päässyt painamaan tuolla. Sopiva aika Koh Yao Noilla vietettäväksi olisi 4-7 päivää, sillä voisin kuvitella että viikon jälkeen kaipaisi jo vähän vaihtelua maisemiin. Koh Yao Noin naapurisaari Koh Yao Yai on lyhyen venematkan päässä, mutta se ei sinällää tarjoa mitään mitä ei Noilla olisi.

Kanoottimatka autiolle saarelle on loppukahlausta vaille valmis.
Koh Yao Noi autiosaarelta kuvattuna.
Näköalapaikan kuppilasta.
The Beatles vartioi yöunta bungalowissa.
Yksi vaihtoehto Koh Yao Noin jälkeen on Phi Phi -saaret. Näitä kahta paikkaa ei voi millään muotoa verrata toisiinsa, sillä niin pahasta turistirysästä on Phi Phin kohdalla kyse. Mutta ainakin niiden, jotka haluavat tehdä lomallaan muutakin kuin vaan löllötellä varpaat hiekassa, kannattaa käydä paikka tarkistamassa. Bileitä riittää ja bucketia tulee pöytään koko ajan. Ja kyllä sieltäkin löytyy rauhallisempia osia, kun vain osaa etsiä. Etenkin ensikertalaisen Thaimaan kävijän on hyvä käydä tarkistamassa myös tuo turistiosasto, sillä sen jälkeen saa vähän perspektiiviä mikä ero on massaturismin pilaaman ja jollain tasolla vielä aidon Thaimaan välillä.

Jos otat kohteeksi Koh Lantan ja haluat mennä sieltä jonnekin pienemmille spoteille, niin sieltä etelään päin suunnattaessa yksi viime vuosien suosituimpia kohteita on Koh Lipe, jota voin myös suositella pienellä varauksella. Matkan varrella on muutama pieni saari, jossa löytyy muutama hassu resortti ja yksi niistä on Koh Ngai (lausutaan hai). Pari-kolme yötä siellä, niin rentoutumismittari on taas tapissa ja matkaa voi jatkaa kohti astetta viriilimpää paikkaa eli Koh Lipeä.
Koh Ngai ja täpötäysi biitsi.
Pitkähäntäveneellä Lipelle.
Maisemaa bambumajan terassilta.
Koh Lipe oli viitisen vuotta sitten vielä kohtalaisen tuntematon saari ja reppureissaajien salainen rentoutumispaikka. Pikku hiljaa sana levisi ja nyt sinne suuntaa suuri joukko ihmisiä, niin läheisestä Malesiasta kuin Thaimaankin puolelta. Joka tapauksessa Koh Lipe on näkemisen arvoinen mesta ja siellä kannattaa käydä jos lähettyvillä liikkuu. Eritasoisia hotelleja ja bungaloweja on joka puolella saarta, joten majoituksen saa hyvin todennäköisesti paikan päältä ilman ennakkovarauksia. Toki jos haluaa elää herroiksi ja nukkua yönsä hienoissa resorteissa, kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Itse vietin muutaman yön viiden metrin päässä rantaviivasta bambuhökkelissä, josta kuului kaikki äänet ohuiden seinien läpi. Kulkukoirat haukkuivat ja suomalaispariskunta tappelivat tappeli läheisessä mökissä, mutta muuten majoitus oli erilainen ja edullinen kokemus, vaikka tyttöystäväni heräsi aamulla noin sadan hyttysenpureman jäljiltä. Oli jäänyt hyttysverkko vähän raolleen. Hupsis!
Meidän lukaali muutaman yön ajan. Sopii hyvin Laamanaaman halpamatkojen henkeen!
Ettei vaan sade iskis kohta!

Tästä alkaa Koh Lipen mainstreet.
Paikalliset skiditkään ei eksy.
Näkymää seuraavan bungalowin terassilta. Stressitaso kovin alhainen.
Koh Lipeltä pääsee snorklausretkille läheisille spoteille tai jos se ei nappaa, niin saarella on muutenkin kiva vain käppäillä ympäriinsä. Jos saarielämä tai Thaimaa alkaa kyllästyttää, on yksi hyvä vaihtoehto vaihtaa maata ja mennä laivakyydillä Malesian puolelle Langkawille, jossa on myös paljon nähtävää ja koettavaa.

Malesia

Malesian puolella on tullut käytyä edellämainitun Langkawin lisäksi Penangilla sekä aivan vastakkaisessa suunnassa Pulau Tiomanilla ja Pulau Besarilla. Tämän lisäksi myös Malesian puoleinen Borneosta on nähty pieni osa, josta kirjoittelinkin jo aikaisemmin blogiin.

Langkawi sijaitsee Malesian luoteisosissa Andamaanienmerellä ja se on yksi suosituimmista, ellei suosituin rantakohde koko maassa. Mistään turistihelvetistä ei kuitenkaan ole kysymys yhden otannan perusteella, vaan aika rauhassa siellä sai elellä. Pantai Cenang on saaren turistiranta, jossa suurin osa hotelleista ja ravintoloista sijaitsee, mutta jos haluaa vähän sivummalle, niin suosittelen Burau Bayllä saaren luoteisosassa. Itse majoituimme apinoiden keskellä Mutiara Buray Bay hotellissa muutaman yön ja se oli hieno elämys. Yöllä apinat kolistelivat katolla ja aamulla söivät kädestä hotellin pihassa. Välillä tuli myös uitua hotellin uima-altaalla varaanien kanssa. Lähistöltä löytyy myös tekemällä tehty Oriental Village, mutta siellä kannattaa käydä koska sieltä lähtee ylös seitsemänsataa metriä merenpinnan yläpuolelle kaapelivaunu, joten näköalat on aivan huikeat. Muita aktiviteettejä verovapaalla Langkawilla on esimerkiksi saarihyppelyt tai rannalla löhööminen. Merivesi Langkawin turistirannoilla on vähän sameaa, joten jos kirkkaammille vesille haluaa, niin saarihyppely on hyvä vaihtoehto.

Me ja muut muslimit lähdössä saarihyppelylle!
Frendien kaa lounaalla.
Monsuunisateet yllätti.
Pantai Cenangin aamupalamesta.

Mutiara Buray Bay hotellissa kelpas asua. Välillä meinasi tosin olla vähän pilvistä.

Paikallinen fisu.


Maailman siisteimpiä apinoita.
No m-o-r-j-e-n-s!
Hyvää näköalaa Cable Carista. Oikealla meidän hotelli Mutiara Buray Bay.


Näköalasilta.
Välillä altaalla oli kutsumattomiakin vieraita.
Malesia on tunnetusti muslimivaltio, joten siellä vallitsee vähän eri meno kuin Thaimaan puolella. Turistipaikoissa on bisseä ja muuta alkoholia tarjolla ihan normaalisti, mutta aika monessa paikallisten muslimien ravintoloissa ei alkoholia myydä. Myöskin naisia ei valitettavasti Malesiassa aina kohdella samanarvoisesti kuin miehiä, mikä on hyvä muistaa sinne mennessä.

Siinä missä Langkawi on Malesian länsipuolen helmi, pitää vastaavaa titteliä itäpuolella Pulau Tioman sekä Pulau Perhentian. Jälkimmäisessä en vielä ole käynyt, mutta Pulau Tiomanille voisin antaa muutamia vinkkejä.

Parin tunnin laivamatkan päässä mantereelta sijaitseva Pulau Tioman on kaiken hehkutuksen arvoinen. Vedet ovat kirkkaita, maisemat kauniita ja meininki aika alkukantaista. Autoja saarella on jonkun verran, mutta esimerkiksi suurimmalle osalle rannoista pääsee ainoastaan taksiveneillä. Saarelle pääsee Mersingistä lähtevien laivojen lisäksi myös lentämällä propellikoneella Kuala Lumpurista ja Singaporesta, mutta koska Tiomanille saapuminen ei ole kovin nopeaa eikä yksinkertaista, on se edelleen lähinnä reppureissaajien suosiossa.

Itse vietimme viikon Tekekin rannalla saaren länsipuolella. Meri oli hotellihuoneesta kolmen metrin päässä ja läheisellä rannalta kun muutaman sata metriä käveli, pääsi laskuveden aikana kahlattua omalle biitsille, jossa olisi voinut olla vaikka munasillaan, koska ketään muita ei näkynyt mailla eikä halmeilla. Suosituin biitsi tuolla taitaa olla ABC-ranta, jonne teimme päiväretken veneellä. Siellä oli monsuunisadetta pitämässä myös muita pohjoismaalaisia, etenkin ruotsalaisia. ABC:ltä löytyi huomattavasti enemmän ravintoloita ja pieniä kauppoja kuin Tekekistä, mutta mitään suurta eroa noiden rantojen välillä ei ollut.
Taksivenehinnastoa.
Ihan jämäkät näkymät bungalowin ikkunasta.


Snorklausvedet Tiomanilla on viimeisen päälle hyvät ja meidän "kotirannallakin" oli paljon nähtävää pinnan alla. Toinen toistaan värikkäämpää korallia ja satoja pieniä kaloja pörräsi ympärillä. Sykähdyttävää oli myös nähdä yli metrin pituinen barrakuda korallin vieressä, mutta sen lähempää tuttavuutta ei sen kanssa tehnyt mieli alkaa hieromaan.
Pinnalla. Pinnan alla.
Sukeltajat lähdössä retkelle.
ABC Beach.
Auringonlaskua parvekkeelta.
Suosittelen myös tekemään retken sademetsään. Lentokentän vierestä lähtee pieni tie kohti jyrkästi nousevaa kukkulaa. Sademetsän keskellä on aivan jumalaton kosteus ja tärkeää onkin, että mukana on reilusti nestettä sekä jotain pientä syömistä. Kannattaa myös laittaa jalkaa pitkät housut, vaikka se yli 30 asteen lämpötilassa tuntuisikin tyhmältä. Illimadot ja muut ötökät kuitenkin tykkäävät imeytyä ihoon, joten ihan humpuukia se ei ole.
Paikallinen Mäkki.

Tälläisellä potkurikoneella Tiomanille pääsee Kuala Lumpurista ja Singaporesta.

Viidakossa.

Semisti meinas hikoiluttaa.
Tiomanin jälkeen hengailimme muutaman päivän vielä Tiomanin ja Mersingin välissä olevalla Pulau Besarilla, joka on tullut tunnetuksi Selviytyjät -sarjan kuvauspaikkana. Saarella ei hirveästi nähtävää ole, kaunis ja pitkä ranta, muutamia ravintoloita sekä viidakkopolkuja. Erittäin rentouttava paikka siis. Resortit ovat kohtalaisen kalliita, mutta sisältävät usein aamupalan lisäksi venematkat mantereelta. Paljon on kiinni ilmoista, mutta etenkin auringon paistaessa ei koti-ikävä pääse iskemään.

Pulau Besar ja lungi meno.

Pulau Besar.
Ei nää kuvat ainakaan matkakuumeeseen helpota.
Tyypit! Matkustelkaa, nähkää maailmaa ja tehkää elämästänne hyvä!


Facebook
Twitter
Instagram
Bloglovin 
  3 kommenttia:

 1. Malesian saaret kierrelty, mutta Krabin saaret käymättä Pih Pihiä lukuunottamatta. Maaliskuussa 15 tarkoitus korjata "vahinko ja kierrellä pienet saaret.

  VastaaPoista
 2. Voi vitsit. Silloin aikoinaan (ehkä 2007?), kun itse kävin Lipellä, niin siellä ei tunnettu betoniteitä tai walking streetiä. Paikalliset vannottivat, että sinne ei tulla rakentamaan mitään turistiresortteja, kun alue on kansallispuistoa. Mutta niin on tainut korruptio sinnekin iskeä ja rakentamaan päästy. On kyllä upein saari missä olen koskaan käynyt mutta en taida haluta sinne enää palata, jotta muistot autenttisesta saaresta eivät pilaannu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olin siellä muistaakseni 2010 eikä homma ollut vielä lähtenyt ihan lapasista, mutta nykyään tilanne voi olla jo toinen. Toisaalta sen sijainti tekee sen, ettei pakettimatkoja sinne todennäköisesti tulla hetkeen tekemään, joten ehkä se pitää saaren vielä autenttisena jonkun aikaa.

   Poista