maanantai 23. maaliskuuta 2015

Malminkartanon portaat: Stairs to heav.. HELL!

BLOGI ON SIIRTYNYT OSOITTEESEEN LAAMANAAMA.COM
(YHDISTYY AUTOMAATTISESTI KOLMEN SEKUNNIN KULUTTUA)

 
426 porrasta. Siinä Malminkartanon legendaariset portaat tiivistettynä. Hiki lentää, jalat tärisee ja ajatus ei kulje. Tai kulkee sen verran, että jo ensimmäisen nousun puolessa välissä sitä ajattelee, että minkähän helvetin takia tänne tuli taas lähdettyä. Mutta kun kerran on ylös päässyt, niin kroppa on alkujärkytyksestä toivuttuaan jälleen vastaanottavainen ja yhtäkkiä sitä huomaa kirmaamansa uudestaan ja uudestaan kohti jätemäen huippua, jota ei portaiden alapäästä edes näy.
Tästä se lähtee. Kuvassa oleva punatakkinen mummo on ensimmäisellä tasolla ja toinen taso siintää tuolla yläoikealla. Malminkartanon huippua ei edes näy.
Portaat on jaettu kolmeen osaan, joista ensimmäinen alkaa loivasti ja usein ensimmäiset metrit tuleekin loikittua kevyesti kuin kissaeläin, mutta yhtäkkiä portaat jyrkkenee, askellus muuttuu ja syke nousee anaerobiselle tasolle. Suomeksi sanottuna hapottaa. Ensimmäinen välitaso tulee kuitenkin aika nopeasti vastaan ja tässä vaiheessa fiilis on vielä ihan allright. Toinen pätkä onkin näistä se kaikista pahin. Nousu on tasaisen tappavaa mallia ja reidet, pohkeet, perberi sekä mieli kyselevät toisiltaan, että joko mennään suihkuun? Kolmas pätkä on henkisesti helpompi kun tietää, että on jo voiton puolella, mutta missään tapauksessa helppoa se ei fyysisesti ole, päinvastoin.

Suurin piirtein puolen välin krouvissa. Kuva kesältä 2014.
Malminkartanon jätemäen ympäristö on siitä mukava, että porrastreeneihin pystyy yhdistelemään myös normi lenkkeilyä, mäkijuoksua sekä spurttitreeniä. Portaiden vastakkaiselta puolelta kulkee hiekkatie alas, jota pitkin pystyy kiertämään mäen ympäri ja mäen vierestä löytyy hiekkakenttä, jossa voi vetäistä alkulämmöt tai vaikka spurttihommat.

Tässä muutamia treenivariaatioita, joita oon itse Malminkartanossa vetänyt. Suosittelen lämpimästi, että ennen jokaista treeniä kannattaa lämmitellä hyvin ja venytellä kevyesti etenkin tärkein työkalusi portaisiin eli jalat:

1) 5 * portaat ylös (oman kunnon mukaan joko juosten tai kävellen) ja mäkeä pitkin hölkällä / kävelyllä alas. Voit huilata hetken välitasoilla ja etenkin ylhäällä.

2) 6 * portaat ylös ja juoksulenkki mäen ympäri. Tämä treeni on vähän pidempi ja tässä tulee porrastreenien lisäksi myös juostua tasavauhtista lenkkiä. Intervallitreeni parhaasta päästä.

3) 5* siksakkia. Juokse ensimmäiselle tasolle ja kipitä takaisin alas. Juokse uudestaan ensimmäiselle tasolle ja sen jälkeen loiki/juokse/kävele suoraan toiselle tasolle. Huilaa hetki ja sitten kun elämä on taas kivaa, niin laskeudu alas. Tämän jälkeen nouse ylös asti tavalla tai toisella. Sitten vaan mäkeä pitkin alas ja uusiks.

4) Juokse / kävele alhaalta ylös niin monta kertaa kuin pystyt ilman huilaamista. Huilata saa vasta ylhäällä.

Itse pyrin kesäkausina treenaamaan maksimikestävyyttä portaissa ainakin kerran viikkoon. Kerta kerran jälkeen homma toimii paremmin ja paremmin mikä on selkeä merkki siitä, että noista porrastreeneistä on oikeasti hyötyä Eipä siellä turhaan peruskuntoilijoiden seassa treenaa myös urheilujengit ja huippu-urheilijat. Todelliset portaat helvettiin ja jos olet autolla liikkeellä, niin paluumatkalla saattaa olla kengurubensaa jalkojen tärinän vuoksi. Mahtava treenimuoto!
Kertokaas portaissa käyneet omia fiiliksiä tai treenivinkkejä!

Facebook
Twitter
Instagram
Follow

1 kommentti:

  1. Olin eka kertaa tänään ja aion mennä uudestaan ylihuomenna, siitä se lähtee!

    VastaaPoista