keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Matkavinkkejä Singaporeen




Singapore. Siisti kaupunki, ihan kirjaimellisesti.
BLOGI ON SIIRTYNYT OSOITTEESEEN LAAMANAAMA.COM

Ensimmäinen asia mikä Singaporesta tulee monella mieleen, on varmasti kaikki ne kiellot ja säännöt. Kieltotauluja näkee niin MRT-junissa, kaduilla kuin kauppakeskuksissakin. Purukumin syönti on ehdoton no no ja annas olla jos sotket kulkuneuvoissa, niin sakkoa rapsahtaa! Kuulostaa ahdistavalta, mutta onko se sitä? On ja ei. Singaporessa homma kuitenkin toimii ja perinteinen aasialainen kaaos ei ole niin käsin kosketeltavaa kuin Kiinassa tai Thaimaan sekä Malesian isoissa kaupungeissa. Lähes joka paikassa on todella siistiä eikä turistien juurikaan tarvitse turvallisuutensa vuoksi pelätä ja kusettamistakaan ei ole niin paljon kuin esimerkiksi Balilla tai Thaikkujen turreloukuissa.

Sakkoja, sakkoja, isoja sakkoja..
MRT-junat toimivat ja myöhästymisiä on harvoin. Aina ei kuitenkaan ole ihan näin väljää.
Singaporessa asuu aika tasan saman verran ihmisiä kuin Suomessa. Itseasissa vasta viime vuosina Singis on mennyt asukasmäärässä Suomen ohi. Eipä siinä vielä mitään, mutta siinä missä Suomen pinta-ala on 338 400 km², on se Singaporessa 718 km². Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen yhdessä on vain vähän tuota enemmän ja pääkaupunkiseudulla ei asu kuin 1 100 000 asukasta. Silti kaikki nuo mahtuvat elämään sulassa sovussa tyylikkäissä kerrostalolähiöissään.

Boat Quay. Ravintola-alue valkoisen sillan vasemmalla puolella.
Itselleni Singapore on toiminut tukikohtana, kun olen lentänyt eri reissuille Borneoon ja Balille. Kolme yötä ja viisi päivää siellä viettäneenä voisin kertoa tipsejä Singaporen valloittamiseen. Uskoisin, että aika monet muutkin sinne lentävät suomalaiset viettävät perillä 1-2 yötä ennen kuin jatkavat matkaansa jonnekin muualle; Borneoon, Balille, Malesiaan, Thaimaahan tai vaikka Austraaliaan. Singaporesta pääsee kätevästi ihan minne tahansa.

Suosittelen lämpimästi Singaporea jatkolentokohteena monestakin syystä. Ensinnäkin lentoja sinne saa usein hyvään hintaan ja toisekseen jo pelkästään Singiksen lentokenttä Changi on jo nähtävyys. Jos jatkolento lähtee muutaman tunnin sisällä saapumisesta voit käydä vaikka uimassa tai nukkua kauneusunet lentokenttähotellissa, joka veloitetaan tuntien mukaan. Kentän ravintola- ja shoppailumahdollisuudet on myös kerrassaan huisat, joten lentokenttäkuolemaa ei ole tiedossa. Ja jos  on mahdollisuudet lentää sinne Singapore Airlinesillä niin menkää sillä. Lennoilla on useita menuvaihtoehtoja niin ruoan kuin viinienkin suhteen ja niitä voi hakea lisää aina kun haluaa. Lisäksi katsottavissa on satoja leffoja ja sarjoja. Lentohan on pitkä kuin virolaisen raksamiehen rikosrekisteri, mutta onpahan ainakin ajankulua jos ei uni maistu.

Jatkolentoon vielä tunteja? Mene vaikka uimaan!
Changista keskustaan pääset MRT-junalla puolessa tunnissa ja bussilla vajaassa tunnissa. Jos haluat ottaa Singaporen näppeihin kokonaan, niin kannattaa varata aikaa vähintään kaksi tai kolme vuorokautta. Nähtävää nimittäin riittää. Kyllä siellä helposti vierähtää viikkokin, mutta Aasian mittapuulla Singis on kallis maa, joten itse ainakin siirryin suosiolla edullisimpiin kohteisiin ennen kuin koko lomabudjetti oli palanut. Hintataso kaupoissa ja ravintoloissa voi olla pahimmillaan jopa samanhintaista kuin Suomessa, mutta toisaalta valikoimakin on moninkertaista.

Mun omat TOP 3 must see -paikat Singaporessa on kilometrejä pitkä ostoskatu Orchard Road, maan uusin maamerkki, Marina Bay Sands -hotelli sekä Singapore Zoo eläintarha. Kaikki nämä edustaa modernia Singaporea ja ainakin itselleni toi pilvenpiirtäjineen enemmän mieleen New Yorkin kuin perusaasialaisen kaupungin. Singaporessa huomaa yllättävän selvästi miten paljon esimerkiksi Suomessa ja muuallakin Euroopassa teknologinen kehitys tulee jäljessä.

Toisaalta visiitti China Townissa, Little Indiassa tai Geylangin kaupunginosassa tuntuu kuin maa olisi vaihtunut silmänräpäyksessä. Näistä Geylang on se kaikista vähiten kiinnostava kaupunginosa, mutta jos olet budjettireissulla ja tarkoituksenasi on olla Singaporessa vain yön yli, täältä löytyy ne kaikista edullisimmat hotellit. Varoituksena vain, että Geylang on Singaporen punaisten lyhtyjen alue, joten perheen pienimmille tuo Aasian Reeperbahn ei ehkä ole soveliain paikka.

Yhden yön taktiikalla Geylangin lähiössä.
Geylangista löytyy hotelleja joka lähtöön. Niin tunti- kuin yöhinnoin..
Chinatownin rihkamakorut.
Shoppailijan paratiisi on Orchard Road. Maailmankuululta ostoskadulta löytyy kaikkea mitä ikinä tarvitset talviuntuvatakista surffishorteihin. Tavarataloissa hinnat on kiinteät eikä tinkimishommat kuulu asiaan. Tosin turistit saattavat saada joistain tavarataloista alennuksia. Kymmenet tavaratalot ja niiden tuhannet kaupat villitsevät shoppailijat ja etenkin jos budjettia ei ole tai pakka on muuten vain kunnossa, niin ostoskassit ja matkalaukut täyttyvät vauhdilla. Suomeen verrattuna etenkin elektroniikkaa voi löytää edullisesti. Ensimmäisen kerran Singaporessa ja Orchard Roadilla ollessani elettiin marraskuun loppua ja jouluvalot sekä joulukoristeet järjettömässä helteessä tuntui kohtalaisen tekemällä tehdyltä. Mutta toisaalta, käy se joulupukki singaporelaisillakin.

Joulumeiningit näkyy myös Singaporessa.
Orchard Roadin lähellä on Hotel Renzesvous, jossa tuli pari yötä majailtua. Vähän keskihinnan yläpuolella olevasta hotellista löytyi sisäpihalta uima-allas ja kuntosali, joten jos haluat asua Orchard Roadin lähellä, niin tuota hotellia voin kyllä suositella. Hinnat perushuoneen osalta pyörii jossain 150 euron hujakoilla, riippuen ajankohdasta ja mitä varauspalvelua käyttää. Itse matkoilla suosin Booking.com -sivustoa, josta olen yleensä löytänyt parhaalla hinnalla huoneen.

Hotel Rendezvous. Vähän keskitasoa parempaa, muttei kuitenkaan överiluksusta.
Orchard Road jouluvalaistuksessa.
Monelle viime vuosina Singaporessa käyneelle on varmasti jäänyt mieleen Marina Bay Sands -hotelli, joka on mun mielestä yksi hienoimmista ja hauskimman näköisistä rakennuksista, joita on eteen tullut. Valtavan korkuisten kolmen pilvenpiirtäjän päällä on hieman kaareva, laivan näköinen rakennelma. Huipulta löytyy allasalue, joka on käytössä ainoastaan hotellin asukkaille, mutta viereiselle Skypark -näköalatasanteelle ja sen ravintolaan pääsee pääsymaksua vastaan myös tavalliset pulliaiset. Yksi yö tuolla maksaa huonetyypistä ja ajankohdasta riippuen 200 eurosta tuhanteen euroon. Koska viime reissulla lento Singaporessa oli perillä jo aamuseitsemältä, niin kävimme testaamassa hotellin aamupalabuffetin ja vaikka se maksoi 30 euroa hengeltä, niin kuuden tai seitsemän eri pöydän valikoimista sai suomiturre mahansa täyteen ja jaksoi sen jälkeen haahuilla pitkin poikin kaupunkia ilman nälän tunnetta. Myös näköalatasanne on visiitin arvoinen, koska sieltä näet Singaporen paremmin kuin mistään muualta. Toinen hyvä vaihtoehto näköalojen tiirailemiseen on 165 metriä korkea Singapore Flyer -maailmanpyörä, joka sijaitsee lähellä Marina Bayta. Itse en sinne viitsinyt jonotella, mutta oon aika varma, että näköalat peittoaa Linnanmäen maailmanpyörän. Kaikella kunnioituksella Lintsiä kohtaan.

Marina Bay Sands -hotelli.

165 metriä korkea Singapore Flyer. Tuosta menee myös F1-formularata vierestä.
Yksi erikoisimmista futiskentistä mitä oon nähnyt. Tulee pallopojille uintihommat.
Mikäs tuolta on maisemia ihmetellessä samalla kun löllii altaassa.
Marine Bay Sands ja Art Science Museum. Arkkitehdit päästäneet flown irti.
Marina Bay Sands sisältäpäin.
Läheiseltä Boat Quayn alueella on ravintoloita ja pubeja vieri vieressä, joten jos olet janoinen, nälkäinen tai hyvällä tsäkällä molempia, niin tuonne suunnistaessa löydät ainakin vaihtoehtoja. Turistipaikkojahan nuo suurimmaksi osaksi on, mutta ajaa asiansa. Singapore Slingiä vaan tilaamaan!

Singaporen leijonasymboli.
Viimeinen tippi onkin sitten sellainen, josta ainakin itse sytyin ehkä eniten, nimittäin Singaporen eläintarha. Vastaan tuli kaiken näköistä elukkaa krokotiileistä kenguruihin ja oli siellä joukossa sellaisiakin eläimiä mistä en ollut ikinä kuullutkaan. En tiedä oliko vika mun bilsan osaamisessa vai siinä, että ihan kaikkia noista ei taida Suomen luonnossa elellä. Siellä järjestetään pimeän tultua myös Night Safari, mutta itselleni riitti vallan mainiosti päiväsaikaan tehty visiitti. Monsuunisateen sattuessa ei tosin niin helposti aina pääse sateen suojaan, mutta sen minkä Singaporen vesisade kastelee, sen myös Singaporen auringonpaiste kuivattaa. Alla muutama best of -kuva noista eläintarhan veitikoista.

Yks niistä eläimistä, joita ei ihan joka päivä näe. Ja just nyt ei kyllä tuu mieleen mikä otus tuo oli, joten jos joku tietäää niin huikatkaa!
Kenguru ottaa lungisti. Ottaisin mäkin, jos oisin kenguru.
Pingviinit paistattelee päivää.
Oranki antoi pahaa silmää.
Eläintarhan hoitaja erehtyi häkistä ja...
Kirahvi. Jalat kuin balettitanssijalla!
Tervetuloa eläintarhaan asshole!
Kilppari.
Näiden lisäksi yksi mainitsemisen arvoinen mesta on Sentosan saari, joka on keinotekoisesti rakennettu ja vähän muutenkin vähän muovisen oloinen, mutta ihan näkemisen arvoinen paikka. Siellä on mm. Singaporen paras (ja taitaa olla ainoakin?) hiekkaranta (jonne on on osa hiekasta roudattu varmuuden vuoksi Hawaijilta asti), lukuisia ravintoloita, kauppoja sekä mm. elokuvastudio ja jäätävän kokoinen akvaario. Sentosan saarelle pääsee Cable Carilla yläilmoja pitkin sekä tavallisella bussilla. Cable Car on kokemuksen ja näköalojen vuoksi kivempi vaihtoehto, mutta samalla myös huomattavasti kalliimpi. Toisaalta kun tuonne asti on lähtenyt, kannattaa elämyksiä hakea niin ei tarvii vanhainkodissa valehdella.

Mites tuon Singaporen nyt sitten niputtais yhteen? Kaupunki on siisti, kirjaimellisesti. Näkemistä riittää ja kun kiertelee eri paikoissa näkee todella moderneja paikkoja sekä myös vanhaa ja alkuperäistä. Hintataso on vähän Suomea edullisempi, mutta muihin Aasian maihin verrattuna kalliimpi, mutta Singaporesta saa kuitenkin kaikkea mitä ikinä tarvitsee. Keskilämpötilat pyörii kolmenkympin ympärillä ympäri vuoden ja vettä voi sataa anytime. Yleensä sadekuurot on kuitenkin lyhyitä ja rankkoja. Perus meininkiä niinkuin tuollapäin yleensä. Lämpimästi suosittelen siellä käymistä ihan jokaiselle!

Kiitos, jos jaksoit tänne asti!

Facebook: laamanaamanmaailma
Twitter: laamanaama
Instagram: laamanaamaofficial

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti