keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Thassos - rauhallista lomailua kissojen ja ampiaisten kanssa

BLOGI ON SIIRTYNYT OSOITTEESEEN LAAMANAAMA.COM 

Kun kerroin muutamalle tutulle, että olen lähdössä Thassokselle, niin monelle tuntui olevan hieman epäselvää missä Thassos sijaitsee. Thassos on Kreikan pohjoisin saari, joka sijaitsee lähellä manner-Kreikkaa ja on etenkin paikallisten sekä lähimaiden asukkaiden eli lähinnä serbien, bulgarialaisten ja romanialaisten suosiossa. Suomesta kesän 2015 aikana sinne (tai oikeastaan mantereella olevalle Kavalan lentokentälle) pääsi ainoastaan Tjäreborgin kautta ja itsekin tuli tuota kautta varsin edullinen äkkilähtö napattua.

Thassoksen kaupungin vanha satama on mielettömän kaunis ja tunnelmallinen.

Majoituimme avokkini ja kahdeksan kuukauden ikäisen tyttömme kanssa Thassoksen kaupunkiin Villa Edem -nimiseen huoneistohotelliin, joka sijaitsi reilun viiden minuutin kävelymatkan päässä rantakaduilta, jossa perus Välimeren tyyliin sijaitsi lähes kaikki kaupat ja ravintolat. Huoneistohotelli löytyi pienen kadun perukoilta ja oli tasoltaan aika mitätön, mutta sen me toki tiesimmekin jo matkaa varatessa. Hotellista löytyi kuitenkin tarvittavat keittövälineet lastenruoan, aamupalan ja pikku välipalojen valmistamiseen sekä pieni ja rauhallinen uima-allasalue, jossa olimme useina päivinä ainoat käyttäjät.

Thassoksen kaupunki on pieni, mutta viihtyisä paikka ja samalla saaren suurin kaupunki n. 3000 asukkaallaan. Saaren pohjoisosassa sijaitseva kaupunki on myös nopein tie mantereelle, sillä lautat liikennöivät Keramotin satamaan 45 minuutissa. Tuolla samaisella lautalla myös tullaan lentokentältä saarelle.

Matkalla mantereelta Thassoksen saarelle.
Lauttoja kulkee Keramotiin jatkuvalla syötöllä ja matka kestää noin 45 minuuttia.
Thassoksen kaupungin lähellä on kävelyetäisyydellä kaksi uimarantaa sataman molemmin puolin, mutta kumpaakaan näistä ei voi varsinaisiksi paratiisirannoiksi kutsua. Etenkin itäpuolella olevan rannan edustalta löytyy myös lukuisia ruoka- ja juomapaikkoja gyros (Kreikan vastine döner kebulle) -pikaruoista vähän monipuolisempiin ravintoloihin. Näissä paikoissa aurinkotuolit kuuluvat yleensä hintaan kunhan tilaa ravintolasta jotain.
Muuten uimarannat ovat sijoittuneet ympäri saarta ja parhaiten niille pääsee joko vuokraamalla auton tai suhaamalla paikallisbussilla. Minkä tahansa kulkuvälineen valitseekin, niin näköalat on komeat. Auton tai skootterin vuokraamisen etuna on se, että näkee enemmän eikä ole sidottu aikatauluihin. Reittien varrella on myös lukuisia näköalapaikkoja sekä pikkukyliä, joissa voi pysähtyä ja vaikka ikuistaa parhaat palat maisemista.

Pita Gyroksen saa 2-3 eurolla.

Thassoksen hintataso on Kreikan mittapuulla edullinen, sillä esim. pääruoat ravintoloissa eivät usein maksa yli kymmentä euroa ja paikallista pita-gyrosta saa 2-3 eurolla ja siitä tulee varmasti täyteen. Puolen litran olut-tuoppi maksaa 2.50-3.50 ravintolasta riippuen ja talon viinit kustantaa 4-8 euroa (0,5/1 litra). Ja ruoka on todella hyvää, souvlakit, moussakat sekä muut paikallisherkut maistuvat erittäin herkulliselle ja palvelu on ystävällistä.

Ruokavaihtoehtoja löytyy.

Tavernaki -ravintolassa syötiin reissun parhaat ruoat.
Ostosmahdollisuudet ovat hieman rajalliset, sillä saarella myydään lähinnä krääsää, hellehattuja ja -mekkoja sekä perus t-paitoja oliiviöljyjen, hunajan sekä muiden paikallisherkkujen lisäksi. Ostoksille kannattaakin suunnata manterelle Kavalan kaupunkiin, joka tuo samalla vähän vaihtelua saarielämään.

Hunajata, hunajata.
Matkamuistorihkamaa.
Öliiviöljyä ja oliiveja.

 
Nähtävyyksien puolesta Thassoksen kaupunki tarjoaa lähinnä historian siipien havinaa. Keskustan läheltä löytyy vanha aftiteatteri ja kasa raunioita vanhan sataman vierestä, joiden historia jäi ainakin itselleni pimentoon. Kauneinta osaa edustaakin juuri vanha satama, missä on kiva aamuisin nauttia vahvaa Kreikkalaista kahvia ja illalla voi ihastella vuorten taakse laskevaa aurinkoa. Jos et usko, niin tsekkaappa alla olevat kuvat!

Auringonlasku vanhassa satamassa.
Tälläinen näkymä puolestaan Simi -ravintolan pöydästä.
Kreikkalainen kahvi avaa silmät!
Raunioita.
Vaikka Thassoksen kaupunki onkin hyvä paikka asustella, ei sinne silti kannata koko lomaksi jumittua. Suosittelenkin päiväretkeä Kavalan lisäksi ainakin Limenarian kaupunkiin, joka on saaren toisiksi suurin ja tunnelmaltaan idyllinen sekä hieman erilainen kuin Thassoksen kaupunki. Bussi sinne maksoi loppukesästä 2015 viisi euroa suunnalta ja matka kesti reilun tunnin. Kannattaa ottaa bussista paikat menomatkalla oikealta puolelta, jolloin pääsee bongailemaan matkan varrelle jääviä rantoja sekä pikkukyliä paremmin.

Limenarian kahviloita.

Hiljaiset kadut.
Limenarian kissatkin on vähän erilaisia.
Jos jotain negatiivistä pitää kaivella, niin ampiaisia on ihan joka paikassa. Ne eivät ole mitenkään aggressiivisia, mutta esimerkiksi parvekkeella aamupalan syöminen ei natsannut. Myös kulkukissoja on aivan mieletön määrä, mutta niistä ei ole haittaa kenellekään muille kuin ehkä allergikoille.
Muuten Thassos on rento ja lokaali saari, jossa ei juuri muita skandinaaveja vastaan tule. Joten jos etsit bailupaikkaa tai ostosparatiisia, niin Thassoksen saari ei ole sinulle, mutta jos taas haluat nauttia ruoasta, maisemista ja auringonlaskuista niin suosittelen käymään.
Laamanaaman pisteytys olkoon 8/10.

Kissa kerjuulla.
Thassos on auringonlaskun aikana kauneimmillaan.

Matkaopas Laamanaama kiittää ja suosittelee lomareissua Thassoksen saarelle! :)
 -Laamanaama

Facebook
Twitter
Instagram 
Bloglovin   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti